Beneficiile jucariilor traditionale

Beneficiile jucariilor traditionale

O jucarie traditionala este considerata de obicei neelectronica, realizata din materiale precum lemnul sau alte tipuri de fibre naturale si adesea facuta manual. Exemple de tipuri populare de jucarii in stil traditional includ case de papusi, bucatarii de joaca sau magazine de posturi de lucru, garaje, masini, trenuri, carucioare de cumparaturi si multe altele. Acest tip de jucarie a fost mult timp popular printre copiii din intreaga lume. Cu toate acestea, in ultimii ani, cresterea rapida a productiei de jucarii si dispozitive electronice a facut ca, in unele gospodarii, jucariile traditionale sa fie oarecum marginalizate.

In timp ce astfel de jucarii si gadgeturi se lauda cu propriile merite, un numar tot mai mare de parinti si furnizori de ingrijire devin din ce in ce mai constienti de numeroasele beneficii oferite de jucariile traditionale si, ca atare, incearca sa se asigure ca ai lor copii au instrumentele potrivite pentru a se angaja intr-un joc productiv care le sustine nevoile de dezvoltare psihologica si fiziologica.

Este jocul important?

Jocul este o parte esentiala a dezvoltarii copilului, ceva ce este universal impartasit de toti copiii, indiferent de mediul lor cultural, social si economic. Ajuta la dezvoltarea abilitatilor cognitive si motorii, precum si la socializare si sustine bunastarea emotionala.

Joaca este ocupatia principala a prescolarilor si ar trebui inteleasa ca o activitate de construire a creierului mai degraba, decat o simpla modalitate de a petrece timpul din cursul zilei. Ajuta copiii sa lucreze la etapele lor de dezvoltare si, in acelasi timp, creste increderea, creativitatea si construirea imaginatiei, oferind in acelasi timp distractia si placerea atat de necesara in timpul copilariei. Este o parte integranta a etapelor de formare a anilor de inceput si sustine multe abilitati esentiale de dezvoltare sociala, cum ar fi comunicarea si asteptatul randului, compromisul, impartasirea, colaborarea, precum si dezvoltarea lingvistica si numerica.

Beneficiile jucariilor traditionale

Abilitati cognitive imbunatatite

Jucariile traditionale ofera o oportunitate de a stimula dezvoltarea cognitiva. Multe implica un tip de joc constructiv care sprijina si intareste abilitatile de calcul si de alfabetizare, de exemplu blocuri de constructie din lemn prin recunoasterea numerelor, literelor si formelor care imbunatatesc numararea si formarea vocabularului.

Gandire creativa

Utilizarea jucariilor traditionale determina, de asemenea, o gandire creativa mai mare si un joc liber, unde copiii folosesc jucarii si alte elemente de recuzita suplimentare pentru a crea scene imaginative. O jucarie precum casa de papusi, de exemplu, se preteaza la o gama larga de scenarii de joaca posibile, care implica utilizarea plina de viata a imaginatiei copilului cu capacitatea de a oferi o activitate linistitoare si atenta.

Limba si abilitati de comunicare

Se pare ca jucariile traditionale au un efect pozitiv asupra comunicarii dintre parinti si copiii mici. Un studiu recent a investigat daca tipul de jucarie folosit a avut vreun impact asupra comunicarii dintre parinte si copil. Rezultatele au aratat ca jucariile electronice au dus la schimbul de mai putine cuvinte intre copil si parinte, ceea ce inseamna ca exista mai putina interactiune intre parinti si copiii lor si mai putin implicare in jocul lor.

Multe jucarii in stil traditional sustin jocul interactiv si abilitatile sociale, cum ar fi comunicarea si a astepta randul – atunci cand se joaca impreuna, copiii invata sa faca compromisuri, sa impartaseasca si sa colaboreze, precum si sa-si dezvolte abilitatile lingvistice si de comunicare.

Activitate fizica

Exista multe moduri in care copiii se pot juca cu jucariile traditionale, dintre care unele includ jocul activ care implica miscarea fizica, ajutand la echilibru, coordonare, precum si oferind o iesire pentru excesul de energie.

Sprijin emotional si empatie sporita

Jucariile traditionale se refera in mod obisnuit la scenarii si vocatii din viata reala, cum ar fi medic, comerciant si asa mai departe, permitand copiilor sa se lanseze in jocuri de simulare in care creeaza lumi imaginare. Acest tip de joc presupune adesea ca un copil sa se puna in locul altei persoane si sa incerce sa-si imagineze modul in care aceasta persoana ar putea reactiona in diferite situatii, ajutand la stimularea empatiei, prin incurajarea copiilor sa-si imagineze punctele de vedere ale altora.

Jocul cu alti copii, asa cum s-a mentionat anterior, ajuta, de asemenea, la dezvoltarea abilitatilor sociale, cum ar fi cooperarea si asteptarea randului, care, de asemenea, hranesc empatia si intelegerea pentru ceilalti, precum si faptul ca il ajuta pe copil sa faca fata propriilor frustrari si emotii atunci cand jocul nu merge exact asa cum si-a dorit.

Joaca cu jucariile traditionale ii poate ajuta pe copii sa inteleaga imprejurimile lor si lumea din jurul lor ca fiind un spatiu sigur, care ofera, de asemenea, o oportunitate de a elimina orice frustrari pe care le pot avea si de a scapa de stres.

Legatura de familie

Jucariile traditionale ofera instrumentele ideale pentru jocul interactiv intre copii si parinti, acest lucru ajutand la construirea de relatii si legaturi, oferind mai multa placere si sentimente de bunastare si siguranta sporite pentru copil.

Durabilitate

Jucariile din lemn sunt in general mai durabile decat omologii lor si sunt construite pentru a rezista testului timpului, capabile sa ramana in familie timp de cateva generatii.

O alegere etica

O jucarie din lemn este si o alegere etica, alegerea unui produs realizat dintr-o sursa durabila ajuta la protejarea mediului si a economiei locale. Utilizarea materialelor naturale face, de asemenea, o legatura clara cu natura, care poate fi identificata de catre copil.

Jucariile noastre

Fun House pune la dispozitie copiilor jucarii realizate etic, care sprijina fazele de dezvoltare din primii ani.

#locdejoaca #funhousearena

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *